Macskaszőr allergia

 

Az általános tévhittel ellentétben a macskaallergiát általában nem az állat szőre, hanem az állat nyálában, vizeletében és elhalt hámsejtjeiben megtalálható bizonyos fehérjék okozzák. Ahogy az allergiák esetében lenni szokott, a macskaallergiában szenvedők szervezete ezt az egyébként ártalmatlan fehérjét támadóként érzékeli, és úgy próbál az ellen harcolni, ahogy a kórokozók ellen is tenné.

Az állatallergiák közül ez az egyik leggyakoribb, mivel az érzékeny reakciót kiváltó allergén fehérjék stabilak, és kiemelkedően erősen tapadnak meg például porszemcséken is. Ennek eredményeképp egy lakás esetében előfordul, hogy a tüneteket akár a macska eltávolítását követő 2 évben is érzékelhetjük. 

Jellemző tünetek

A tünetek súlyossága egyénenként változó lehet, mivel a fehérjékre adott válaszreakció függ az allergia erősségétől .A macskaallergia tünetei között szerepel a könnyezés, a kipirosodó, viszkető szemek, a bőr viszketése, kiütések megjelenése, az orr bő váladékozása, a tüsszögés és a köhögés is és nem ritkák az asztmaszerű légzési nehézséggel járó tünetek sem.

Tisztítási ötletek

Ezek a javaslatok részben a macska hullott szőrének, részben az allergén fehérjék eltávolításához adnak segítséget.

1.    Törölje le a felületeket

Mártson felmosóruhát forró víz és többcélú általános tisztítószer keverékébe, majd alaposan törölje le a lehető legtöbb felületet otthonában, beleértve a falakat és a járólapokat is. Utána haladjon egy nedves ruhával és koncentráljon azokra a területekre, ahol a macskája elsősorban szeret (vagy szeretett) pihenni, például a kanapéra, fotelra. Kerülje a portalanítást, amennyire csak lehet, mert ez csak a korpás részecskéket juttatja levegőbe, és új helyre terjeszti őket!

2.    Tisztítsa meg a bútorokat és a függönyöket

A macskák szívesen pihennek a bútorokon. Ha kárpitozott bútora levehető huzattal rendelkezik és van rá mód mossa ki forró vízben (nyilván az anyag fajtájától függően, hogy utána vissza is tudja helyezni…). Ha a bútor nem kárpitozott, használjon macskaszőr eltávolító termékeket. Könnyen megtalálhatja a kifejezetten a szőr eltávolításához tervezett szöszkeféket és ragacsos hengereket. A függönyök is népszerű helyek a rejtőzködésre. Mossa ki őket a legmagasabb ajánlott hőmérsékleten, hogy biztonságosan eltávolítsa a szőrszálakat és az allergén fehérjéket.

3.    Szőnyegek, padlószőnyegek

Ha otthonában szőnyeg vagy padlószőnyeg van, akkor abban valószínűleg rengeteg szőrszál és a macska nyálából, szemváladékából, esetleg vizeletéből származó allergén fehérje rejtőzik közvetlenül a lába alatt, amit ön folyamatosan mélyebbre tapos. Kiporszívózhatja szőnyegét hepaszűrős porszívóval, de arra ne számítson, hogy az allergiáját túlnyomórészt okozó fehérjéket is eltávolíthatja!

Amennyiben a macskája elviseli, segíthet a rendszeres samponos fürdetés, amely a lehulló szőrszálak mennyiségét és a testfelületén lévő allergén fehérjék koncentrációját is csökkenti.

Ezek lehetőségek a macskaallergia megfékezésére.

Amikor ön fenti tanácsainkat alkalmazza, értelemszerűen intenzíven találkozik a macska szőrével, az allergénekkel, bőrfelületére kerülhet és belélegzi azokat.

Ha ön már macskaallergiás vagy hajlamos allergiára, akkor nem javasoljuk, hogy saját kezűleg igyekezzen megoldani a problémát, állapota akár órák alatt is súlyosbodhat.

Vállalkozásunk a kárpitozott bútorok, matracok, szőnyegek vegyszermentes tisztításával sokat segíthet Önnek abban, hogy az tünetek megszűnjenek vagy enyhüljenek, keressen minket!

Hívjon minket a 0630 622 1813 telefonszámon vagy írjon emailt az info@netfuture.hu címre

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot a legrövidebb úton!

Hívjon minket telefonon 0630 622 1813 számon vagy töltse ki ajánlatkérő lapunkat - illetve írja le nekünk röviden, hogy mit kellene tisztítani, esetleg csatoljon 1-2 fotót a tisztítandó bútor(ok)ról és küldje el nekünk emailben az info@netfuture.hu címre!

Kérjük, adja meg címét és a kapcsolatteremtéshez telefonszámát!

Köszönjük!